Psychobilly.cz

ROCKET DOGZ

Říjen 17th, 2009

Rocket Dogz, česk?¡ psychobilly kapela, založen?¡ v listopadu 2007 v Praze-Dejvic?­ch zp?­vaj?­c?­m kytaristou Vojtou Troj?¡kem (18 let). Od t?© doby v zat?­m nezměněn?© sestavě s kontrabasistou Adamem Schillerem (17 let) a buben?­kem Vojtou Kr?½zou (16 let) hraj?­ raketov?­ pejsci do dneÅ¡n?­ch dnů. Dali jsme společně řeč na t?©ma vlivu modern?­ch trendů na psychobilly, vznik prvn?­ho alba kapely a dalÅ¡?­. S m?½m osobn?­m n?¡zorem, že psychobilly ztr?¡c?­ na ?ºdernosti a originalitě, d?­ky vlivu ostatn?­ch ž?¡nrů a neschopnosti někter?½ch interpretů se oprostit od zajet?½ho kliÅ¡?© nebo čistě komerčn?­ch z?¡jmů, možn?¡ kluci ?ºplně nesouhlas?­, něco pravdy na tom ale určitě je. Stejně tak, jako na faktu, že poř?¡dn?¡ psycho banda, by měla co nejdř?­v sbalit fidl?¡tka a vydat se točit desku tam, kde se skutečně prod?¡. Psychobilly je vÅ¡ude jen ne v Čech?¡ch. Situace se sice d?­ky pražsk?½m reverendům, kmetům a v neposledn?­ řadě věrn?½m fandům razantně zlepÅ¡uje, ale doned?¡vna byla Česk?¡ republika na evropsk?© mapě naprosto nepopsanou plochou. Pr?¡vě tyhle dvě věci bych klukům chtěl ze srdce popř?¡t. Byli by ostatně prvn?­ v česk?½ historii, pokud by se  jim povedlo vydat desku venku, a nav?­c bejt ve sv?½ tvorbě origin?¡ln?­ a přitom zůstat věrn?½ tomu, čemu před třiceti lety parta Å¡?­lenců v čele s Fenechem začala ř?­kat psychobilly.


NejmladÅ¡?­ česk?¡ psychobilly kapela? Jak?¡ je hlavn?­ myÅ¡lenka vaÅ¡?­ tvorby?

Woody: Dělat něco co cejt?­Å¡, že to dělat potřebujeÅ¡, bavit lidi a sledovat jejich reakce a celkove přen?¡Å¡et s?­lu psychobilly hudby mezi mladÅ¡?­ lidi, a t?­m z?­sk?¡vat nov?© lidi do řad psychos.

Adam: Hlavn?­ myÅ¡lenkou naÅ¡?­ kapely je určitě dělat muziku tak, aby se libila nejenom lidem, kteř?­ již v psychobilly sc?©ně nějakej ten p?¡tek plavou, ale i lidem, kter?½m původně psychobilly vůbec nic neřikalo.

Jakej je podle v?¡s skutečnej v?½znam psychobilly? Z?¡plavu stylov?½ho oblečen?­, n?¡vodů na

v?½robu quiffů, a tetov?¡n?­ vynechme…

Woody: Sr?¡t na vÅ¡echno, drah?½ hadry nepotřebujeÅ¡, nepotřebujeÅ¡ ani super boty, je jedno jestli seÅ¡ černej, b?­lej, asiat, nebo cik?¡n, komouÅ¡ nebo n?¡cek, křestan nebo žid, v celku nejde ani o ty vlasy, duležit?½ je, že když slyÅ¡?­Å¡ tu hudbu, tak ti běh?¡ mr?¡z po z?¡dech a klepou se ti kolena, a z?¡roven v?­Å¡, že m?¡Å¡ za sebou velk?½ společenstv?­ lid?­, kter?½ to cejtěj uplně stejně.

Adam: V?½znam psychobilly podle mě prostě ud?¡v?¡ jistej subkulutrn?­ hudebn?­ styl, a je už na lidech, jesli ho budou respektovat, nebo nebudou, stejně tak, jako každ?½ hudebn?­ odvětv?­.

Kde berete n?¡pady, kdo je v?¡Å¡ hlavn?­ hudebn?­ vzor, m?¡te modly? Kdo je podle v?¡s největÅ¡?­m

př?­nosem pro psychobilly sc?©nu historicky?

Woody: N?¡pady choděj tak nějak samy od sebe, jdeÅ¡ z kalby, huč?­ ti v hlavě a najednou zablesk a je to tam. Pak přijdeÅ¡ domu a hned to mus?­Å¡ udělat. Co se t?½Äe mejch hudebn?­ch vzorů tak každop?¡dně AC/DC, The Meteors, Demented Are Go. Moje největÅ¡?­ modla? Ne, zatim nepřiÅ¡lo nic tak Å¡?­len?½ho abych to považoval za božstvo. (směje se)  Př?­nos pro psychobilly sc?©nu m?¡ podle mě každ?¡ kapela kter?¡ se snaž?­ j?­t si vlastn?­ cestou a nekop?­ruje kapely kter?½ hr?¡ly ve zrodu t?½hle hudby, je fajn m?­t něco takov?½ho v reperto?¡ru ale nesměj to hr?¡t poř?¡d dokola, pak je to nuda, teda aspon pro mě.

Adam: Celkově jsou vzory různ?½ kapely, je jich nespočet, ale podle toho se hudebně neř?­d?­me. Občas něco zn?­ jako Demented Are Go, občas jako třeba Cramps, ale hlavně se snaž?­me m?­t p?­sně s vlastn?­m osobit?½m zvukem. Samozřejmě m?¡m čistě svoje vlastn?­ vzory, hlavně asi Quakes, Demented Are Go a Nekromantix jsou kapely, kter?½ m?¡m celkově asi nejradÅ¡i. Za největÅ¡?­ legendy považuju rozhodně Cramps a Meteors, kter?½ jsou asi nejslavnějÅ¡?­ psychobilly kapely vůbec.

Kde si mysl?­te, že je hranice mezi hrdym sebevědom?­m a namyÅ¡lenost?­? Spousta kapel si dnes

nevid?­ do huby, větÅ¡ina z nich by měla zůstat ve zkuÅ¡ebn?¡ch a nikdy nevyl?­zt, někter?½

zaniknou hned v zač?¡tc?­ch, protože usnou na vavř?­nech, nebo vyprch?¡ chladnej kalkul jejich tvorby směrovan?½ jen na aktu?¡ln?­ trendy, v horÅ¡?­m př?­padě chrlej jednu nudnou desku za druhou…

Woody: Tuhle ot?¡zku si mi položil schv?¡lně co? (sm?­ch)  Myslim, že je důležit?½, když si věř?­Å¡, protože pak ti ta trnit?¡ cesta připad?¡ snazÅ¡?­, je něco jin?½ho o sobě vÅ¡ude hl?¡sat, jak seÅ¡ skvělej, a je něco jin?½ho se občas pochv?¡lit a ř?­ct, kurva tak tohle sem udělal dobře a sem na to pr?¡vem hrdej. Každ?¡ kapela se postupem času měn?­ a tak je to i s Rocket Dogz. Snažim se dělat odliÅ¡nou hudbu, než jakou jsme hr?¡li ze zač?¡tku a chci oslovit v?­c lid?­.

Adam: Rozd?­l je rozhodně v př?­stupu k ostatn?­m. Jak řik?¡m: Trocha sebevědom?­ nikdy neuÅ¡kod?­. Nen?­ nic lepÅ¡?­ho, než si hrdě po poveden?½m koncertu ř?­ct „Jsem dobrej“ a m?­t ze sebe radost. S namyÅ¡lenost?­ je to horÅ¡?­, tam si o sobě ten člověk automaticky mysl?­, že je nejlepÅ¡?­ a nedovol?­ ostatn?­m, aby to popřeli.

Mysl?­te si, že to jako doposud jedin?¡ (a byli by jste prvn?­) česk?¡ kapela dot?¡hne d?¡l než jen k

prvn?­ desce a budete se vyv?­jet a zr?¡t stejně jako dneÅ¡n?­ kingov?© The Meteors, Demented Are

Go, Mad Sin a mnoho dalÅ¡?­ch, a co pro to m?¡te v pl?¡nu udělat…

Woody: Je to moje velk?½ př?¡n?­, jednou s klukama sednout do auta a jezdit vÅ¡ude a hr?¡t, ale chce to dřinu, nikdy to nepřijde za rok, nav?­c mi připad?¡, že si na n?¡s během toho roku plno lid?­ nestačilo zvyknout, pokud jde o desku a věci okolo, tak to pl?¡nujem už pěkně dlouho, ale vÅ¡echno je ot?¡zka financ?­ a zodpovědnosti, kter?¡ n?¡m občas chyb?­. (sm?­ch)

Adam: J?¡ v to rozhodně pevně douf?¡m. Jako kapela si rozum?­me velmi dobře a j?¡ douf?¡m, že n?¡m to vydrž?­ co nejd?½l. Přece jenom jsme poř?¡d jeÅ¡tě na zač?¡tku.

…nebo Rocket Doggz vid?­te sp?­Å¡ jako odrazovej můstek pro dalÅ¡?­ hudebn?­ kari?©ru?

Woody: Pro mě jsou Rocket Dogz vÅ¡echno, bav?­ mě ta muzika, kluky mam r?¡d a myslim, že se to časem určitě rozjede, vždycky sem řikal, že jsou moje dom?¡c?­ kapela a tak to zůstane, at už přijde jakejkoliv hudebn?­ projekt, poř?¡d budou Rocket Dogz a budu se snažit do nich d?¡vat č?­m d?¡l v?­c.

Adam: Rozhodně to zat?­m takhle nevid?­m a chtěl bych v tom pokračovat co nejd?½l.

Souhlas?­te s tim, že kapela, kter?¡ nevyd?¡ desku venku u větÅ¡?­ho vydavatele (zůstaÅ?me v měř?­tku

dneÅ¡n?­ch psychobilly labelů a v dosahu oblasti t?½hle “subkultury”) jako by neexistovala?

Nebo byste se spokojili s vyd?¡n?­m prvn?­ desky v Čech?¡ch třeba u Cecka? Taky se nab?­z?­ si c?©d?©Äko

vydat ?ºplně sami, kdo se ale pak postar?¡ o reklamu?

Woody: Takhle to neberu, je hromada kapel, kter?½ člověk objev?­ ?ºplně n?¡hodou, nejsou zas moc zn?¡m?½, desku si dělaj na koleni a m?¡ ji jen p?¡r jejich k?¡mošů, ale stejně si to hod?­Å¡ do MP3, protože je to proklatě dobr?½. Pokud jde o Rocket Dogz, tak nejdůležitějÅ¡?­ je konečně norm?¡lně nahr?¡t aspoÅ? p?¡r songů, aÅ¥ se m?¡me č?­m prezentovat, a pak se uvid?­. Tohle je jeÅ¡tě ve hvězd?¡ch.

Adam: Tak nemysl?­m si, že by „neexistovala“, ale rozhodně ztr?¡c?­ hromadu možnost?­, hlavně co se t?½Äe reklamy a hran?­ v zahranič?­. U Cecka bych klidně album vydal, ale zahraničn?­ label by n?¡m poskytl fakt hodně možnost?­. Uvid?­me třeba za p?¡r let.

Chcete a budete se ve vlastn?­ tvorbě držet ortodoxně psychobilly mantinelů nebo se nebr?¡n?­te

jeho dnes tak popul?¡rn?­mu prol?­n?¡n?­ s komerčně ?ºspěšnějÅ¡?­mi ž?¡nry ska, punkem, hard corem

nebo heavy metalem a jin?½mi – alternativn?­my styly, nemůžu si pomoct, ale na jazyk se mi dere zvl?¡Å¡tn?­ slovo: hyp?­sajkou…

Woody: Hip?­sajkou… (hlasit?½ sm?­ch)  …psychobilly v posledn?­ch p?¡r letech nabralo ?ºplně jinej směr, poslouch?¡ ho Å¡irÅ¡?­ skupina lid?­, až mam občas strach, aby to časem nepřerostlo v určitej mainstream. Hodně kapel experimentuje, Tiger Army, Horror pops atd.  Myslim, že na jednu stranu je to dobře, na druhou stranu těžko ř?­ct jestli je to st?¡le psychobilly, i když nen?­ ž?¡dn?¡ kuchařka jak ho dělat, tak je st?¡le rozd?­l mezi Tiger Army a Godless Wicked Creeps. Snažim se tu hudbu taky obohacovat o nov?½ prvky, melodičtějÅ¡?­ a tak podobně, ale poř?¡d tak aby sem nenaruÅ¡il tu tenkou zeď mezi psychobilly a shitem, teda aspoÅ? se o to snaž?­m (sm?­ch).

Adam: Experimentů se ?ºplně neboj?­m a ten punk s?¡m o sobě určitou měrou do toho psychobilly patř?­. Ale jinak se rozhodně chci držet psychobilly, kter?½ se sice rok od roku bude modernizovat a hr?¡t trochu jinak, ale poř?¡d bude vych?¡zet z klasickejch kořenů z osmdesatejch let.

Matěj Feszanicz (naps?¡no v Praze zač?¡tkem roku 2009)

Foto: Matěj Feszanicz, www.feszani.cz

Rocket Dogz:

http://www.bandzone.cz/therocketdogz

http://www.myspace.com/therocketdogz


Leave a Reply

Nejbližší koncert

Na informacích o nových koncertech se pracuje, příd později.
ByWordPress. Thanx WPTheme Generator.
Special Thanx to Gimp!
Creative Commons License
TOPlist