Psychobilly.cz

PSYCHOBILLY

Říjen 17th, 2009

Psychobilly je hudební žánr, který bývá většinou popisován jako mix britského punk rocku let sedmdesátých a amerického rockabilly let padesátých. Pro texty písní tohoto žánru jsou typické velmi časté odkazy na hororové a béčkové filmy, násilí, sexuální bizarnosti a jiná, často tabuizovaná témata. Tyto narážky pak bývají podávány s notnou dávkou (sebe)ironie a sarkasmu. Hudebně je pro psychobilly typické použití klasického kontrabasu na místo elektrické basové kytary.

HISTORIE

Termín „psychobilly“ poprvé použil Wayne Kemp když psal text písně Johnnyho Cashe „One Piece at a Time“, která se stala velkým hitem roku 1976. V textu této písně se toto slovo vyskytlo ve slovním spojení „psychobilly Cadillac“. O pár let později se začalo tohoto termínu používat k označení hudebního žánru, když začala na svých letácích skupina The Crampspopisovat svou hudbu jako „psychobilly“ a „voodoo rockabilly“.  Ačkoliv samotní The Crampsvždy odmítali být spojováni s psychobilly scénou, stejně jsou spolu s umělci jako Screamin’ Jay Hawkins a Stray Cats považováni za významné předchůdce psychobilly jako žánru. Po hudební stránce však jistě můžeme najít i dřívější vlivy v podobě garage rocku šedesátých a pub rocku sedmdesátých let.

První skutečnou psychobilly kapelou jsou The Meteors, kteří se vynořili roku 1980 z jižních předměstí Londýna.Spojení hudební invence jejích tří členů dalo vzniknout psychobilly tak jak je známe dnes – jeden z nich byl punker, druhý fanoušek rockabilly a poslední byl vyznavač hororových filmů. The Meteors také založili tradici psychobilly jako apolitické hudby, když své koncerty označovali za „zónu bez politiky“ („politics-free zone“). Chtěli tak předejít možným konfliktům mezi fanoušky, které byly pro tehdejší punkovou scénu typické. Žádné politické psychobilly dodnes v podstatě neexistuje.

V roce 1982 vznikl v západním Londýně ve čtvrti Hamersmith hudební klub Klubfoot, který se stal základnou mladé anglické psychobilly scény. V pozdějších letech byla budova, v níž klub fungoval, zbourána a na jejím místě vyrostly kanceláře a autobusová stanice. Protože psychobilly scéna nikdy nebyla masovou záležitostí, je pro její vyznavače typické spíše organizování lokálních akcí, kam se vždy sjede více kapel a fanoušků z široka daleka. Tyto minifestivaly se potom nazývají „Psychobilly Weekenders“. První takové akce začaly spontánně vznikat v Anglii asi v půli osmdesátých let. V Americe jsou pak poměrně časté ve státech Texas, New York a Kalifornie.

Psychobilly se podařilo rozšířit po celé Evropě. Zvláště silná je scéna v Německu, Itálii a Španělsku. Tento žánr je také docela populární v některých částech USA a v poslední době zapouští kořeny i v Asii, obzvláště pak v Japonsku. Zatímco psychobilly osmdesátých let (The MeteorsThe SharksBatmobile) mělo spíše blízko k punku nebo garage rocku, vývoj na konci osmdesátých a v devadesátých letech se spíše začal přibližovat k metalu (The NekromantixDemented Are GoThe KlingonzMad SinAsmodeusMilwaukee Wildmen). Zvuk novějšího psychobilly je pak zcela originální a dal by se označit za „americký psychobilly sound“ (Reverend Horton HeatThe Koffin KatsLos Gatos LocosBarnyard BallersTiger Army).

Pro psychobilly módu je typický účes zvaný „quiff“, který je něčím mezi čírem a účesem devilock (účes basáka Misfits – v podstatě dlouhá ofina sepnutá do ohonu). Oblečení této subkultury pak většinou kombinuje vlivy punku – jako jsou například obarvené vlasy, roztrhané oblečení, cvočky a kožené bundy – s módou starého rockabilly, jako jsou džínové pracovní oblečení a zvířecí vzory.

(přeloženo z internetové encyklopedie Wikipedia)


Leave a Reply

Nejbližší koncert

Na informacích o nových koncertech se pracuje, příd později.
ByWordPress. Thanx WPTheme Generator.
Special Thanx to Gimp!
Creative Commons License
TOPlist