Psychobilly.cz

The Surf Rats – rozhovor

Červen 10th, 2012

 

5. ročník vrchlabského PSYCHOTHERAPY festu je za dveřmi a proto zveřej?ujeme rozhovor s psychobilly legendou a zárove? hlavní hvězdou festu The SURF RATS. Rozhovor je převzatý z druhého čísla Psychotherapy zinu který vychází jednou ročně jako podpora festivalu.

Za kapelu na otázky odpovídal její zakládající člen Gaz.

 

 

PT: Čau, pozvali jsme Vás do Čech, bude to první vystoupení Surf Rats v ČR a zrovna jako headliner Psycho Therapy festu. Co od toho očekáváte?

G: Čau chlapi a i Vy všichni ostatní šílenci v Čechách. Vždycky jsem chtěl hrát ve Vaší zemi. Už se nemůžu dočkat. OK, první otázka. Nejdřív ze všeho chci poděkovat za pozvání. Doufám, že koncert bude skvělej a každej, kdo se ho zúčastní bude odcházet s pocitem, že si ho skvěle užil a bude mít potřebu vidět nás znova.

PT: V kapele máte mezinárodní obsazení. Jak se u nás říká ‘Každej pes, jiná ves’, prolíná se vliv francouzské, britské a US krve do tvorby Surf Rats?

G: Francouzskej vliv????? Ne, dělám si srandu. Thomas a Bad G jsou pro mě obrovský inspirace. Jsou jednou z nejlepších rytmických sekcí vůbec a moji roli kytaristy/zpěváka mi hodně ulehčujou. Nemusím mít obavy vůbec z ničeho. Myslím, že největší inspirací pro moji tvorbu je americká roots music, konkrétně blues. Myslím, že všechno, co dělám, má kořeny v blues. Jenom je to rychlejší než blues, haha!!

PT: Surf Rats prošli za bezmála 30 let existence spoustou změn jak v sestavě, tak i stylu projevu. Jak hodnotíte momentální stav?

G: Jo, The Surf rats příští rok oslaví 30 let svojí existence a máš pravdu, že v něčem se styl změnil, ale myslím, že jsem vždycky k hudbě přistupoval stejným způsobem. Pro mě se všechno točí kolem skladby. Když nemáš píse?, tak nemáš nic. Píse? musí bejt zapamatovatelná, něco, na co si lehce vzpomeneš a budeš si zpívat taky. Vlastně jediná věc, která se za ty roky změnila, je sound kapely a je to proto, že technika, jakou mám teď, je mnohem lepší než ta, co jsem vlastnil a používal v 80. letech. Technika pro kontrabas se zlepšila 100krát a samozřejmě mám třicetiletou zkušenost. Co s týče line upu, ten se neměnil zas tak často. Můj brácha, původní basák, odešel v roce 93 nebo 94. Thomas přišel v roce 2001. Carty, původní bubeník odešel v roce 2002. Bad G nastoupil na palubu, když sme se rozhodli oživit Rats v roce 2008, takže vidíš, že zas tolik změn ve složení nebylo.

PT: Jaké byly vzory pro kapelu před 30ti lety a co nebo kdo inspiruje Vaši tvorbu dnes? Jakou vlastně posloucháte hudbu?

G: Před třiceti lety to bylo jen o třech kámoších, mně, mým bráchovi a mým sousedovi. Jediný, co sme tehdy chtěli, bylo mít kapelu a hrát muziku. Já s bráchou jsme vyrůstali na rockabilly a rock’n'rollu padesátejch let. Taky sem byl velkej fanoušek AC/DC. Carty byl zapálenej do celý tý záležitosti s punk rockem a new wave. Jason Burns z Blastcult mi další noc řek, že nejlepší bylo, že každá kapela v osmdesátejch letech chtěla bejt jiná než všichni ostatní. Nikdo nechtěl znít stejně jako někdo jinej. Nechávali se inspirovat úplně vším, ale snažili se o jedinečnej zvuk. Dneska se všichni snaží znít stejně a taky vypadat stejně! Největší vliv na moji tvorbu maj pořád americká roots music a taky pořád blues. Poslouchám cokoliv jinýho, co někde zaslechnu. Mám rád The Shack Shakers a jejich odnož Dirt Daubers. Miluju Richarda Cheese. A taky jsem pořád velkej fanda AC/DC. Taky se mi líbí většina tvorby Toma Waitse. Budu poslouchat cokoliv, co je původní a něčím jiné. Momentálně dávám do kupy novej projekt, kterej právě bude ovlivněnej vším, o čem sem mluvil.

PT: Nemáte v plánu vydat novou desku? Jaký preferujete nosič? CD nebo vinyl, který zažívá úspěšný comeback?

G: No, Surf Rats vydají něco novýho dost brzo. Pravděpodobně to bude čtyř nebo šestipís?ový EP na desetipalcovým vynilu. Chtěl bych vymyslet fakt něco speciálního ke třicátýmu výročí kapely, takže bych chtěl vydat všechno, co kapela kdy nahrála, od ranejch demíček po tracky, který se nedostaly na žádný album a možná taky nějaký živáky. V současný době se prohrabávám všema těma věcma a chtěl bych to všechno vydat v roce 2013.

PT: Chcete něco vzkázat českým fans? A na jaký drink Vás můžou pozvat na baru po koncertě?

G: No, a na závěr bych chtěl pozdravit všechny fanoušky v Český republice. Dík za vaši podporu a taky za to, že si budem moc u Vás konečně zahrát! Zaručuju každýmu skvělou zábavu, tak náš koncert neprošvihněte. No, a jak s tím drinkem na baru? Počkejme si po koncertě. Vždycky ochutnáme nějaký místní pivo a rádi pijeme s lidma, co chtěj pít s náma, he. Nejsme žádná kapela, co se schovává v back stagei a těšíme se, až Vás potkáme na baru. Cheers!

myspace.com/themightysurfrats

facebook.com/pages/The-Surf-Rats


Leave a Reply

Nejbližší koncert

Na informacích o nových koncertech se pracuje, příd později.
ByWordPress. Thanx WPTheme Generator.
Special Thanx to Gimp!
Creative Commons License
TOPlist